Het laten maken van een taxatierapport bij de aan- of verkoop van een woning kan sinds 1 april honderden euro’s duurder uitpakken en veel meer tijd in beslag nemen. Dit schrijft De Hypotheekshop. Nieuwe taxatieregels schrijven voor dat taxateurs meer onderzoek moeten doen naar onder andere de duurzaamheid, fundering en VvE.

Per 1 april is het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2018 van kracht geworden op basis van afspraken tussen branche- en beroepsorganisaties van makelaars en taxateurs. Het doel van dit verplichte nieuwe model is het verhogen van de kwaliteit van taxaties en het validatieproces.

De verbeteringen die zijn doorgevoerd hebben onder andere betrekking op energiebesparende voorzieningen, onderzoek naar de fundering, de financiële positie van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en een diepgaandere onderbouwing van de waarde van de woning. Zo moet de waarde van referentieobjecten beter worden onderbouwd en is een uniforme verbouwingsspecificatie als bijlage bij het taxatierapport.

De taxatierapporten krijgen daardoor meer en dikkere bijlagen. Beleidsadviseur Sebastiaan Roggeveen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) bevestigt dat een woningtaxatie daardoor duurder kan uitpakken. “Er zit nu aantal verplichte bijlagen bij waaraan de taxateur meer tijd kwijt is, dus een rapport zal ook meer geld kosten.”

De Hypotheekshop krijgt signalen dat de taxatierapporten honderden euro’s duurder worden. “Bovendien zien veel taxateurs zich genoodzaakt om de prijs van een taxatierapport fors te gaan verhogen, tot wel 600 of 700 euro,” wat volgens de Hypotheekshop neerkomt op een prijsstijging van meer dan 40 procent. De prijsstijging is niet alleen het gevolg van het meerwerk dat de nieuwe eisen met zich meebrengen, maar tevens van het feit dat er een kleiner aanbod is aan taxateurs.

Het belang van een compleet en goed onderbouwd taxatierapport neemt volgens André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) toe. Financiers willen tegenwoordig niet gemakkelijk meer boven de 100 procent van de woningwaarde financieren. De koopprijs hoeft niet de echte waarde te zijn, benadrukt hij. “Maar betaal je meer, dan moet je zelf geld inbrengen. Heb je dat niet, dan kun je in de problemen komen.”

In de nieuwe regels moeten taxateurs ook aangeven hoe duurzaam een woning nu is, welke extra energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn én welke ook daadwerkelijk zin hebben.

Bron: NVM