De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 7,5 tot 9,5%, zo meldt de VNG op basis van een brief van de Waarderingskamer aan staatssecretaris Snel (Financiën).

De Waarderingskamer schrijft dat er sprake is van een stabiele situatie. Het aantal bezwaren blijft op een stabiel laag niveau en de stijging van de kosten is lager dan de inflatie. Wel zijn er zogezegd mogelijkheden om verdere stappen te zetten op het terrein van de openbaarheid van WOZ-waarden.

Belanghebbenden die bezwaar maken, laten dit in steeds grotere mate over aan bedrijven die werken op basis van no cure no pay, zo schrijft de Waarderingskamer. Mede daarom pleit de Waarderingskamer bij staatssecretaris Snel voor een onderzoek naar het functioneren van dergelijke dienstverlening op basis van no cure no pay.

Landelijke voorziening WOZ
Inmiddels zijn bijna alle gemeenten aangesloten op de landelijke voorziening WOZ (LV WOZ). Alleen de gemeenten Boxtel, Gilze en Rijen, Stede Broec, Waadhoeke en Westerwolde zijn nog bezig met het realiseren van deze aansluiting. Dat betekent ook dat van meer dan 99% van alle woningen de WOZ-waarden zichtbaar zijn in het WOZ-waardeloket: www.wozwaardeloket.nl.

De verwachting is dat de laatste gemeenten deze zomer zijn aangesloten.

Bron: NVM