Vandaag 9 mei 2018 is Bronckhorst door ‘Wandelkrant Te voet’ uitgeroepen tot ‘Wandelgemeente van het jaar’, als eerste gemeente van Gelderland. Dit gebeurde tijdens een gezellige happening bij Ellens restaurant in Zelhem waar op dat moment ook de lopers van de Achterhoekse Wandel4Daagse langs kwamen. Volgens de krant is Bronckhorst het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden.

Bronckhorst was samen met de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek genomineerd en won eind april al de publieksprijs via de poll die op de site van de Wandelkrant was uitgezet, in een op tot de laatste dag spannende race met Hilvarenbeek.

Trots

Burgemeester Besselink nam de prijs een bronzen beeld met veel plezier in ontvangst. De burgemeester: ”Wat een prachtige prijs om te winnen. En het is in Bronckhorst natuurlijk ook gewoonweg geweldig wandelen. Vele partijen zorgen ervoor dat de wandelliefhebber hier aan zijn trekken komt. Er zijn verschillende (vrijwilligers)groepen die de paden onderhouden en controleren. Grondeigenaren stellen hun gronden beschikbaar die de wandelingen mogelijk maken. Achterhoek Toerisme, de VVV en toeristische informatiepunten brengen onze wandelmogelijkheden aan de man etc. Op al deze mooie inzet ben ik echt trots. Als Wandelgemeente van het jaar hebben we nu de kans om meer toeristen en recreanten, maar ook dorps- en buurtgenoten te verleiden om kennis te maken met Bronckhorst! Dat zullen we zelf ook doen. Zo hebben we borden laten maken voor de ruim 40 evenementenportalen in de gemeente om te laten zien dat wij trots zijn op de titel en Achterhoek Toerisme komt met een speciale ‘Wandelgemeente van het jaar-uitgifte’ met een aantal mooie wandelroutes in Bronckhorst. Ook wil ik graag alle inwoners, ondernemers en wandelliefhebbers die gestemd hebben nogmaals bedanken. De poll was een spannende competitie. Heel leuk om te merken hoe bijvoorbeeld sommige toeristische ondernemers op ludieke wijze hun klanten opriepen om hun stem uit te brengen.”

Juryrapport: Groot en afwisselend aanbod

Bronckhorst werd Wandelgemeente van het jaar vanwege het grote aanbod aan wandelmogelijkheden. Het wandelnetwerk in en rond Bronckhorst strekt zich uit tot in de haarvaten van de Achterhoek en het wandelen via wandelknooppunten verloopt comfortabel. De gemeente heeft 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd. Ook kent Bronckhorst bijzondere themaroutes, zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.

Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het jaar.

Bron: De Gelderlander